Witajcie ;-)
Dziś post z serii proste, łatwe i szybkie przepisy ;-) Ostatnio uczelnia daje nam ostro popalić - długie zajęcia, wczesne wstawanie rano.. Dlatego stwierdziłam, że trzeba się jakoś wzmocnić i ożywić te szare i ponure dni.. Zaczęłam szukać inspiracji i pomysłów na troszkę inne potrawy niż zwykle jadam. Jesteście ciekawi, co wyszło? Zapraszam!
Dawno temu zrobiłam kiedyś curry z kurczakiem i ananasem, bardzo mi wtedy posmakowało. Od tamtego czasu połączenie mięsa i owoców nie budziło już we mnie zdziwienia. Jako, że jedząc na mieście, często wybieram takie połączenia, postanowiłam w domu odwzorować ten smak. Długie godziny na uczelni robią z człowieka wielkiego głodomora, dlatego staram się przyrządzać sycące posiłki. Może Wam się wydać dziwne: kurczak z pomarańczą? Tak na słodko?
Ale przyznaję, smak naprawdę ciekawy. Jednoczesna słodycz i posmak mięska.
Składniki:
125 g piersi z kurczaka
50 g ryżu brązowego (przed ugotowaniem)
ok. 150 ml soku pomarańczowego
(może być świeżo wyciśnięty lub kupny)
1/4 pomarańczy
curry
kurkuma
sól
łyżeczka oleju rzepakowego
pomidorki koktajlowe (ok. 100 g)
Wykonanie:
1. Kurczaka umyłam, osuszyłam. Posypałam go kurkumą oraz curry.
2. Ryż brązowy wrzuciłam do gotującej się wody,
i gotowałam do momentu aż będzie miękki.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kurczaka, obsmażyłam go z każdej strony,
następnie wlałam połowę soku pomarańczowego.
Dodałam otartą skórkę z pomarańczy i pół łyżeczki curry.
Zmniejszyłam ogień i dusiłam kurczaka pod przykryciem, do momentu aż mięso
będzie miękkie.
4. Kiedy sok pomarańczowy odparował, dodałam kolejną porcję
+ pokrojone cząstki pomarańczy
5. Sos sam zmienił konsystencję i zgęstniał podczas gotowania
6. Podałam z brązowym ryżem i pomidorkami, gotowe! ;-)
Kurkuma: skąd pochodzi i czy warto używać?
Kurkuma jest to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, naturalnie występuje w formie kłączu lub podziemnej łodygi. Jednak w przemyśle spożywczym dużą popularnością cieszy się w formie sproszkowanej. Stosuje się ją jako przyprawę do większości potraw, zaczynając od mięs, a kończąc na deserach. Bywa też wykorzystywana jako barwnik. Ma silne przeciwzapalne i antynowotworowe właściwości. Jest też świetnym przeciwutleniaczem, czyli wymiata wszystkie wolne rodniki ;-) Warto ją stosować jeżeli mamy jakieś rany, stany zapalne, problemy z krążeniem, czy podwyższone stężenie cholesterolu. Poza tym kurkuma ma świetny, orientalny smak!
Rozkład makro dania z kurczakiem:
kalorie = 433
białko = 33 g
tłuszcze = 7,9 g
węglowodany = 61.9 g
błonnik = 7,9 g
Do następnego!
fot. BlueSky Fotografia
fot. BlueSky Fotografia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz