Na samym początku musimy zdać sobie sprawę jakie funkcje pełni woda w naszym organizmie. A powiem Wam, że trooochę tego jest ;-)
Mianowicie woda:
* transportuje składniki odżywcze i produkty przemiany materii do komórek i z komórek
* jest dobrym rozpuszczalnikiem dla związków chemicznych, tworzy środowisko reakcji biochemicznych
* usuwa z organizmu produkty toksyczne
* jest niezbędna do procesu trawienia
* przenosi i reguluje ciepło
* zabezpiecza i zwilża np. błonę śluzową, stawy, gałki oczne
Jakie mamy zapotrzebowanie na wodę i od czego ono zależy?
Aby obliczyć własne zapotrzebowanie na wodę musimy wiedzieć pod jaką postacią ją dostarczamy do organizmu. Nie jest to tylko forma płynów, ponieważ woda zawarta jest również w pokarmach spożywczych o stałej konsystencji oraz w naszym organizmie powstaje tzw. woda metaboliczna, która tworzy się w procesie utleniania. Kiedy wiemy już w jakiej postaci jej dostarczamy, należy wziąć pod uwagę kilka czynników: wiek, płeć, aktywność fizyczną, stan fizjologiczny (np. ciąża), choroby oraz temperaturę i wilgotność powietrza, skład spożywanej diety.
* Osoba dorosła, zdrowa, o przeciętnych wydatkach energetycznych: 1 ml wody na 1 kcal spożywanego pokarmu
* Niemowlęta i dzieci: 1,5 ml na 1 kcal spożywanego pokarmu
* Kobiety ciężarne: dodatkowo 300 ml
* Kobiety karmiące: zwiększenie o 750-1000 ml ponad podstawowe zalecenia
* Sportowcy: 10-20 ml / kg masy ciała / godzinę
Kiedy obliczymy nasze zapotrzebowanie na wodę. Trzeba się zorientować jakie mamy jej rodzaje na rynku.
Przede wszystkim wyróżniamy:
* wody mineralne:
Są to wody ze stałym składem mineralnym, czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Posiadają właściwości mające znaczenie fizjologiczne i korzystnie wpływające na zdrowie ludzi. Wśród wód mineralnych można dostrzec pewien podział, ze względu na ilość składników mineralnych są to: wody wysoko-zmineralizowane, średnio-zmineralizowane oraz nisko-zmineralizowane.
Wody wysoko-zmineralizowane pełnią funkcję profilaktyczno-zdrowotną, zawierają ponad 1500 mg / 1 l składników mineralnych. Warto po nie sięgać w celu uzupełnienia niedoborów minerałów oraz w czasie lata, kiedy doskwierają upały, ponieważ wraz z potem tracimy bardzo dużo cennych składników.
Wody średnio-zmineralizowane zawierają od 500 do 1500 mg / 1 l składników mineralnych. Są one przeznaczone do codziennego spożywania. Można je pić w dowolnych ilościach, a dodatkowo są smaczniejsze od wód źródlanych czy nisko-zmineralizowanych.
Wody o niskiej mineralizacji, tzn. do 500 mg / 1 l. Jak sama nazwa wskazuje zawierają małą ilość składników mineralnych. Mogą być one alternatywą dla wód wodociągowych, dlatego można je pić w celu ugaszenia pragnienia, ale nie w dużych ilościach, ponieważ rozrzedzają elektrolity.
* wody źródlane:
Zawierają małą ilość składników mineralnych, dlatego są głównie przeznaczone do przygotowywania posiłków.
* wody stołowe
Stosowane w celach profilaktyczno-zdrowotnych, posiadają magnez czy wapń, ale nie zawierają wodorowęglanów.
* wody lecznicze
Są to wody o określonym działaniu leczniczym, powinny być stosowane pod kontrolą lekarza. Często używane podczas uzdrowiskowych zabiegów leczniczych.
Przejdźmy do kolejnego pytania: dla kogo gazowana, a dla kogo nie?
Woda nasycona CO2 polecana jest po wysiłku fizycznym, ponieważ szybciej wchłania się z przewodu pokarmowego i pobudza produkcję moczu, a co za tym idzie organizm pozbywa się szybciej nagromadzonych podczas treningu toksyn. Woda gazowana posiada również działanie bakteriostatyczne i jest bardziej czystsza niż woda niegazowana. Poza tym łatwiej rozpuszczają się w niej minerały tzn. wapń, sód i magnez, przez co organizm nie ma problemów z ich przyswajaniem. Daje ona również uczucie orzeźwienia. Dlatego polecana jest szczególnie sportowcom i osobom, które dobrze na nią reagują.
Nie poleca się jej osobom, które posiadają problemy żołądkowe (niestrawność, wzdęcia, nadkwasota), ponieważ CO2 drażni śluzówkę przewodu pokarmowego. Nie powinno się podawać jej małym dzieciom, ponieważ na ogół piją one dość łapczywie, przez co później mogą odczuwać dolegliwości żołądkowe. Należy jej również unikać w przypadku zapalenia gardła i strun głosowych.
Jaką wodę wybrać, jeżeli chorujemy na:
* Cukrzycę, nadkwasotę - warto wybrać wodę o wysokim poziomie wodorowęglanów, powyżej 600 mg / l. obniżają one zawartości cukru we krwi i moczu, zmniejszając wydzielanie acetonu, korzystnie wpływając na działanie insuliny oraz regulują pH krwi. Dodatkowo przy nadkwasocie, zobojętniają kwasy żołądkowe.
* kamicę nerkową - nie należy pić wody bogatej w wapń, ponieważ z nadmiaru wapnia tworzą się kamienie nerkowe
* osteoporozę - warto wybrać wodę bogatą w wapń i magnez
* nadczynność tarczycy - trzeba unikać wód o wysokiej zawartości jodu
A co zrobić jeżeli nie lubimy czystej wody? A no warto sięgnąć po owoce, świeżą miętę, odrobinę miodu czy stewii i już mamy gotową, własną wodę smakową! Nie polecam kupować gotowców ze sklepu, ponieważ jest to sam cukier. A takim domowym połączeniem ugasimy pragnienie, pokryjemy zapotrzebowanie na minerały i wypijemy coś pysznego!
Pamiętajcie, że nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Nie zapominajmy o tym. Warto nosić w torebce choćby małą buteleczkę wody. Wyróbmy w sobie taki nawyk. Ja teraz nie wyobrażam sobie gdziekolwiek jechać bez butelki wody.
Jeżeli podobał Wam się post i chcecie bym więcej dodawała takich, dajcie znać ;-)
Do następnego!
To bardzo ciekawy temat. Nawet nie dawno mielismy zajęcia o tej tematyce. Chociaż dla mnie to nie nowość, inni się zdziwili, że nawet woda ma znaczenie. :) Pozdrawiam http://pomau-nolimits.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, dla nas to może nic nadzwyczajnego, ale wiele ludzi nie zwraca nawet na to uwagi :)
UsuńJa zawsze wolałam wodę od tych wszystkich napoi gazowanych. Zwłaszcza z mietą i cytryną ;)
OdpowiedzUsuńNowy post - zapraszam!
Zaobserwuj jeśli ci się spodoba! ;)
MÓJ BLOG-KLIIK