Przygotowanie chlebka jest banalnie proste. W oryginalnym przepisie należy użyć maślanki oraz jajek, ja jednak zamiast maślanki dodałam jogurt naturalny, który również się doskonale sprawdził :)
Potrzebujemy:
* mieszankę ziaren
* pół łyżeczki soli
* 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
* 5 jajek
Łączymy ze sobą jajka, jogurt oraz sól. Następnie dodajemy masę do suchych składników i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Do keksówki układamy papier do pieczenia i wykładamy nasz chlebek. W oryginalnym przepisie należy chlebek piec w thermomixie, jednak ja użyłam piekarnika :)
Jeśli chcecie upiec chleb z domowej mieszanki ziaren, należy odpowiednio ją skomponować, aby przypominał ten z Melvitu. Na jedną keksówkę chlebka należy przygotować:
* 102 g otrębów owsianych
* 102g płatków owsianych pełnoziarnistych
* 102 g pestek słonecznika
* 102 g pestek dyni
* 102g siemienia lnianego
* 48g ziaren orkiszu
* 42g sezamu
* 10 g ziaren czarnuszki
Wypiek jest niesamowicie aromatyczny i naprawdę bardzo smaczny. Poza tym składa się z samych ziaren i idealnie nadaje się na śniadanko czy kolację ;-)
Do następnego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz