piątek, 20 maja 2016

Chleb czystoziarnisty gotowy w 10 min!

Przychodzę dziś do Was z przepisem na naprawdę szybki chleb. Chleb bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu. Zaciekawiona pewną mieszanką ziaren w sklepie, postanowiłam kupić i wypróbować :>  Co prawda za 600g produktu zapłaciłam koło 8 zł, ale myślę, że można taką samą mieszankę zrobić samodzielnie w o wiele niższej cenie :) Mowa tutaj o chlebie bez mąki firmy Melvit. 



Przygotowanie chlebka jest banalnie proste. W oryginalnym przepisie należy użyć maślanki oraz jajek, ja jednak zamiast maślanki dodałam jogurt naturalny, który również się doskonale sprawdził :) 
Potrzebujemy: 
* mieszankę ziaren
* pół łyżeczki soli
* 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
* 5 jajek

Łączymy ze sobą jajka, jogurt oraz sól. Następnie dodajemy masę do suchych składników i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Do keksówki układamy papier do pieczenia i wykładamy nasz chlebek. W oryginalnym przepisie należy chlebek piec w thermomixie, jednak ja użyłam piekarnika :)

Jeśli chcecie upiec chleb z domowej mieszanki ziaren, należy odpowiednio ją skomponować, aby przypominał ten z Melvitu. Na jedną keksówkę chlebka należy przygotować:
* 102 g otrębów owsianych
* 102g płatków owsianych pełnoziarnistych
* 102 g pestek słonecznika
* 102 g pestek dyni
* 102g siemienia lnianego
* 48g ziaren orkiszu
* 42g sezamu
* 10 g ziaren czarnuszki


Wypiek jest niesamowicie aromatyczny i naprawdę bardzo smaczny. Poza tym składa się z samych ziaren i idealnie nadaje się na śniadanko czy kolację ;-) 
Do następnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz