poniedziałek, 23 maja 2016

Wytrawna tarta na owsianym spodzie!

Witajcie :-) ostatnio ciągle miałam ochotę coś upiec, tylko nie miałam niestety czasu ;-) Nigdy nie piekłam tarty, aczkolwiek jadałam ją często na mieście i pokochałam ją do szaleństwa. Dziś zebrałam się w końcu w sobie, znalazłam chwilę i kupiłam składniki. Poczytałam kilka przepisów, poszukałam inspiracji, sprawdziłam zawartość szafek i zabrałam się do roboty ;-)
Jesteście ciekawi co wyszło? Zapraszam! :-)

Dzisiejszą tartę przygotowałam w wersji naprawdę klasycznej, bo połączenie gruszki i camemberta to po prostu mistrzostwo! A jako, że nie chciałam się dziś bawić z kurczakiem, tylko szukałam szybkiej opcji, wybrałam to połączenie. I bardzo mi posmakowało ;-) Choć następnym razem wysilę się i poświęcę odrobinę więcej czasu. Jednak wiadomo, jak u studenta bywa z czasem ;-) Nie mniej jednak debiut zakończył się sukcesem, tarta była bardzo smaczna.

Składniki na ciasto:
* 180 g mąki owsianej
* 3 łyżeczki masła extra 
* 3 łyżki mleka 
* pół łyżeczki soli
* 1 jajo
* szczypta papryki słodkiej
* szczypta czosnku staropolskiego

Nadzienie:
* 1 gruszka
* camembert z dodatkiem ziół
* 2 jaja
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odkładamy na 30 min do lodówki (choć ja pominęłam tą kwestię, ponieważ byłam mega głodna).
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st, wykładamy blachę papierem, cienko wałkujemy ciasto i przekładamy do formy, a następnie widelcem je nakłuwamy.
3. Podpiekamy przez 15-20 min.


4. Gruszkę i camemberta kroimy w paseczki i układamy na podpieczonym i wystudzonym spodzie.
6. Jaja, jogurt, pieprz, sól i zioła łączymy w jedną masę i zalewamy nią naszą tartę
7. Wkładamy do piekarnika na 20-25 min i voila ;-)
Prosto, smacznie i zdrowo!

Do następnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz