poniedziałek, 9 maja 2016

Owsiane gofry - zdrowsza wersja tradycyjnych! :)

Witajcie! :) 
Na blogu niestety mała przerwa spowodowana natłokiem zajęć, dlatego w chwili wolnego publikuję ten post. Post dla łakomczuchów, którzy podobnie jak ja - uwielbiają słodkie i łatwe wypieki ;-) Każdy z nas będąc kiedyś na wakacjach czy krótkim wyjeździe w sezonie letnim, spotkał się z budką z goframi. Ja od zawsze jak ognia unikałam tych miejsc, nie byłam wielką fanką tego rodzaju słodkości. A kiedy zdecydowana stwierdziłam, że spróbuję i zjem, niestety poległam. Zasłodziłam się na amen. No bo jak tu zjeść takiego gofra, z którego aż spływa nutella? Od tamtego momentu powiedziałam basta! Ale jak to wiadomo, kobieta zmienną jest ;-) Dlatego mam dla Was przepis na wartościowe i odżywcze gofry, a przy tym naprawdę smaczne!


Składniki na około 4 sztuki:

5 łyżek mąki owsianej
3 małe jajka (mogą być 2 normalne)
szczypta sody
pół miarki odżywki białkowej (użyłam to jako słodzika, można użyć innego
np. ksylitolu, stewii czy miodu)
pół szklanki mleczka kokosowego
olej do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.
2. Mąkę, mleczko, sodę, odżywkę zmiksować.
3. Dodać do masy pianę i delikatnie wymieszać.
4. Natłuścić gofrownicę odrobiną oleju i poczekać aż się nagrzeje, potem
wlewać ciasto i czekać aż się upiecze. Voila! 
5. Podawać z owocami, gorzką czekoladą czy cukrem pudrem/pudrem z ksylitolu :-)

Kaloryczność 4 sztuk: 859 kcal
Białko: 45 g
Tłuszcze: 51 g
Węglowodany: 55 g

1 sztuka:
kalorie: 214 kcal
białko: 11 g
tłuszcze: 12,8 g
węglowodany: 13,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz