Witajcie ;-)
W końcu mamy kalendarzową wiosnę, ale na zewnątrz niestety jeszcze zimno, szaro i ponuro. Dlatego mam dla Was przepis na pyszną, nieco egzotyczną sałatkę z pieczonymi batatami! Uwielbiam słodkie ziemniaki, mogłabym je jeść codziennie. Mają o wiele delikatniejszy i słodszy smak od zwykłych, dlatego pieczone w piekarniku, często rozpływają się w ustach ;-)
Jeżeli lubicie eksperymenty i dużą dawkę witamin, to zapraszam!
Składniki:
1/2 opakowania mixu sałat ( u mnie rukola, szpinak i radicchio )
5-6 pomidorków cherry
1/2 pomarańczy
1/4 papryki czerwonej
1 batat średniej wielkości
przyprawa do ziemniaków
pestki granata
Dressing:
1 łyżka masła orzechowego
sok z pomarańczy/cytryny
Wykonanie:
1. Batata dokładnie umyć, można go obrać ze skórki, choć ja nigdy tego nie robię. Posypać przyprawą do ziemniaków, a jeśli nie mamy to możemy wykorzystać zioła prowansalskie, oregano, paprykę słodką/ostrą i sól morską.
2. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min (trzeba sprawdzać czy jest już miękki )
3. Na talerzu układamy pokrojone składniki i polewamy dressingiem ;-)
4. Masło orzechowe z sokiem trzeba dokładnie połączyć, żeby nabrało płynnej konsystencji.
5. Gotowe!
Ostatnio mam bzika na wykorzystywanie jednego produktu do kilku potraw. Uparłam się niedawno na masło orzechowe, które wędruje na omlety, do muffinek, do kurczaka, a tym razem użyłam go jako dressingu do tej sałatki i orzechowy posmak idealnie pasuje do słodkiego batata. Jak ktoś akurat nie ma masła, może polać innym dressingiem, choć mi ten orzechowy posmakował. Do sałatki można spokojnie dodać kurczaka czy indyka, jeżeli ktoś woli wersję mięsną.
Rozkład makro:
Kalorie = 459
Białko = 9,6 g
Tłuszcze = 14,9 g
Węglowodany = 76,5 g
Błonnik = 14,5 g
Do następnego! ;-)
Pati, mój pies dołącza do fanów batatów : D
OdpowiedzUsuń