Składniki:
6 łyżek otrąb żytnich
6 łyżek mąki pszennej (można użyć orkiszowej)
7 jaj
starta skórka z połowy cytryny
3 łyżki cukru pudru ( można użyć stewii, ksylitolu)
3 łyżki jogurtu naturalnego
Lukier:
sok z cytryny
cukier puder ( można użyć pudru z ksylitolu )
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. W czasie ubijania powoli dodajemy
cukier puder i skórkę z cytryny.
2. Do ubitego białka wlewamy żółtka, mąkę i otręby (trzeba je wcześniej zmielić na drobno),
jogurt naturalny.
3. Całość delikatnie mieszamy i łączymy ze sobą, żeby wszystkie składniki
się połączyły.
4. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą ( jeżeli mamy
silikonową nie musimy tego robić )
5. Masę wlewamy do rozgrzanego piekarnika do 150-160 st, na 50-55 min. Sprawdzamy czy
babka się upiekła, wbijając drewniany patyczek.
6. Sok z cytryny wyciskamy do miseczki, wsypujemy cukier
puder. Całość mieszamy. Ma wyjść lukier o dość gęstej konsystencji.
Polewamy ostudzoną babkę lukrem. Gotowe! ;-)
Babka jest naprawdę pyszna, bardzo puszysta i lekka. Musiałam już oczywiście spróbować swojego wypieku ;-) Bardzo łatwa w przygotowaniu, no i szybka, bo oprócz pieczenia, jej przygotowanie zajmuje max. 20 min.
Rozkład makro:
Cała babka ma około 1028 kcal.
Białko = 62,3 g
Tłuszcze = 39,1 g
Węglowodany = 107,5 g
Błonnik = 20,4 g
Jeśli pokroimy babkę na 10 kawałków, wówczas jeden kawałek ma 102 kcal ;-)
Radosnych Świąt Kochani!
Do następnego! ;-)
Jutro zamierzałam piec i prawdopodobnie wypróbuję Twój przepis, bo baba wygląda naprawdę pysznie:-) Rodzinnych Świąt! :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jakie wyszło! ;-) dziękuję i wzajemnie!
Usuń