Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię czarne porzeczki. Nie tylko ze względu na jej walory odżywcze, ale przede wszystkim za intensywny smak! Niestety sezon na nie powoli dobiega końca, ale jeśli ktoś ma w swoim ogródku jeszcze choć garstkę, polecam zrobić wartościowy koktajl, który dziś przyrządziłam ;-)
Składniki na 2 słoiczki koktajlu:
garść malin
garść czarnej porzeczki
garść borówek
2 banany
4 łyżki płatków jaglanych
łyżeczka miodu naturalnego
woda mineralna
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę :-)
Warto wiedzieć, że czarna porzeczka to najbogatsze źródło witaminy C! Często błędnie myślimy, że jedząc pomarańcze czy cytryny, spożywamy mnóstwo tej witaminy. Bezkonkurencyjną zwyciężczynią w 100g jest oczywiście czarna porzeczka.
A do czego jest nam potrzebna? Mianowicie witamina C odpowiada za prawidłowe utrzymanie tkanki łącznej, zdrowe dziąsła, naczynia krwionośne. Co ważne ułatwia przyswajanie żelaza i wspomaga odporność. Nie bez powodu mówimy, żeby w czasie przeziębienia spożywać witaminę C.
Poza tym jest silnym antyoksydantem, czyli substancją, która naturalnie chroni człowieka przed wolnymi rodnikami i ryzykiem zachorowania na raka. Warto wspomnieć, że u osób aktywnych fizycznie witamina C, pomaga zredukować uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, po ćwiczeniach ;-)
O tej porze roku witamina C jest bardzo potrzebna. Dni sa co raz krótsze a temperatury co raz niższe. Pora zadbać o naszą odpornośc :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam się, trzeba się przygotować do nadchodzącej jesieni, a jeśli można w tak prosty i smaczny sposób, to czemu nie :)
UsuńRównież pozdrawiam! ;-)