Jestem wielką fanką naszych tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale jako, że od kilku sezonów pokochałam cukinię, stwierdziłam, że i z tego cudu da się zrobić smaczne placuszki. Są lekkie, delikatne i pyszne! Mając sezon na cukinię, należy korzystać z niej w pełni ;-)
Składniki:
1/2 średniej cukinii ( lub 1 mała )
1 duża marchew
2 łyżki mąki żytniej typu 2000
1 jajo
sól, pieprz
papryka, curry
sos czosnkowy:
kilka łyżek jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
odrobina etrytrolu/ksylitolu
Przygotowanie:
Cukinię i marchew myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Wbijamy jajo i dodajemy mąkę. Kolejno dodajemy przyprawy i formujemy placuszki, które smażymy na odrobinie masła klarowanego/oleju kokosowego. Przewracamy kiedy jedna strona się zarumieni.
Podajemy z domowym sosem czosnkowym :) Voila, lekki obiad gotowy :)!
Do następnego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz