Naleśniki.. chyba uwielbia je każdy. Na samo słowo, przypomina mi się dzieciństwo kiedy mama lub babcia piekła pyszne naleśniki z owocowym dżemem. Czasy i światopogląd się zmieniają, dlatego często próbuję odtworzyć smaki dzieciństwa, ale w swojej wersji, czyli zdrowo i dietetycznie.
Tak też wyszło tym razem ;-) Żytnie, bez cukru i laktozy :-)
Składniki na 1 porcję:
pół szklanki mąki żytniej typu 2000
1 jajo
pół szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki masła extra/oleju kokosowego
woda gazowana ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji )
Nadzienie:
1 banan
2-3 łyżki wiórek kokosowych
łyżka gorzkiego kakao
miarka odżywki białkowej
Polewa:
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu prawdziwego
Nadzienie wyszło naprawdę kakaowe! Lubię taki mocny, aromatyczny smak :-) Do dekoracji użyłam świeżych malin i płatków migdałowych. Reasumując jeśli, ktoś nie toleruje laktozy, jest to naprawdę fajna opcja na smaczny posiłek ;-)
Do następnego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz