sobota, 13 sierpnia 2016

Najprostsze leczo z cukinii

Ostatnio były placki z cukinii, dziś mam dla Was przepis na.. leczo! Ulubiona wakacyjna potrawa, kiedy sezon na cukinię trwa. Jedno z najprostszych dań na świecie :) A jakie smaczne! W dodatku w większości z samych warzyw. Uwielbiam ;-)

Składniki  na jedną porcję:
1 kiełbasa swojskiego wyrobu
1/2 czerwonej papryki
1/4 cebuli
2-3 pomidory sparzone i obrane
1/2 średniej cukinii ( lub jedna mała )
2 ogórki gruntowe
pieprz, sól morska
zioła prowansalskie
papryka czerwona, papryka chilii
łyżeczka masła klarowanego


Przygotowanie: 
Na maśle podsmażamy cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone również w kostkę: ogórki, paprykę i cukinię. Dusimy przez około 10 min, a kolejno wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy wszystko do momentu miękkości warzyw i dodajemy przyprawy wedle uznania.
Leczo można zjeść z dodatkiem brązowego ryżu i mamy pełnowartościowy obiad -
smaczny, prosty i bardzo odżywczy ;-)


Zamiast kiełbasy można dodać oczywiście kurczaka, jednak ja jestem wierna tradycyjnej recepturze :) Warto jednak zwrócić uwagę na jakość kiełbasy. Ja od dłuższego czasu kupuję kiełbasę domowego wyrobu ze sprawdzonego źródła, dlatego takie leczo to po prostu niebo w gębie! ;-)


Do następnego! 


2 komentarze:

  1. Miałyśmy dziś identyczny obiad! Leczo jest przepyszne, a cukinie możemy jeść tonami :D
    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas, ekocozy.blogspot.pl :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj tak! Cukinia w lato obowiązkowa <3
      z chęcią do Was zajrzę! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń