Ostatnio były placki z cukinii, dziś mam dla Was przepis na.. leczo! Ulubiona wakacyjna potrawa, kiedy sezon na cukinię trwa. Jedno z najprostszych dań na świecie :) A jakie smaczne! W dodatku w większości z samych warzyw. Uwielbiam ;-)
Składniki na jedną porcję:
1 kiełbasa swojskiego wyrobu
1/2 czerwonej papryki
1/4 cebuli
2-3 pomidory sparzone i obrane
1/2 średniej cukinii ( lub jedna mała )
2 ogórki gruntowe
pieprz, sól morska
zioła prowansalskie
papryka czerwona, papryka chilii
łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone również w kostkę: ogórki, paprykę i cukinię. Dusimy przez około 10 min, a kolejno wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy wszystko do momentu miękkości warzyw i dodajemy przyprawy wedle uznania.
Leczo można zjeść z dodatkiem brązowego ryżu i mamy pełnowartościowy obiad -
smaczny, prosty i bardzo odżywczy ;-)
Zamiast kiełbasy można dodać oczywiście kurczaka, jednak ja jestem wierna tradycyjnej recepturze :) Warto jednak zwrócić uwagę na jakość kiełbasy. Ja od dłuższego czasu kupuję kiełbasę domowego wyrobu ze sprawdzonego źródła, dlatego takie leczo to po prostu niebo w gębie! ;-)
Do następnego!
Miałyśmy dziś identyczny obiad! Leczo jest przepyszne, a cukinie możemy jeść tonami :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do nas, ekocozy.blogspot.pl :D
ojj tak! Cukinia w lato obowiązkowa <3
Usuńz chęcią do Was zajrzę! :)
Pozdrawiam :)